Еду Вики кампери освојили Бању Ковиљачу

Еду Вики камп, ове године седми по реду, одржан је у Бањи Ковиљачи у хотелу Ројал Спа од 22. до 25. јула. Још једном, полазници и полазнице кампа имали су прилику да се боље упознају са пројектима, програмима и свиме што нуди Викимедија Србије, као и да већ своја постојећа знања и вештине утврде и употребе, како за остале животне активности, тако и за даљи рад и ангажовање у оквиру Викимедије Србије. Ове године, камп је окупио 11 студената и ученика средњих школа не само из различитих делова Србије, већ и различитих сфера интересовања, што је додатно допринело динамици кампа.

Еду Вики камп је прилика да сви заинтересовани ученици и студенти стекну више знања како о самој Викимедији тако и њеним Вики пројектима који их могу заинтересовати и мотивисати да и они буду поборници познате изјаве Џимија Вејлса: „Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.“

Овогодишњи тим предавача су чинили менаџер образовног програма Небојша Ратковић, менаџерка за сарадњу са институцијама културе Горана Гомирац, као и Вики амбасадорка Тијана Мајсторовић.

Еду Вики камп 2024 – прва активност пре почетка програма кампа

Као и прошле године, учесници су били мотивисани да међусобно комуницирају независно од организатора кампа и да на тај начин створе контакте пре самог почетка програма. Наиме, њихов задатак био је да од састанка групе, који се одржао 15. јула, до почетка (или евентуално краја кампа) заједничким снагама препешаче 512 километара, што представља километражу одређену најдаљим градом из којег је један учесник и самом Бањом Ковиљачом. На тај начин, учесници су се ближе упознали пре самог програма, што је олакшало заједничке активности на самом кампу.

Тим билдинг, подстицање заједничког рада

Еду Вики камп 2024 – почетак програма кампа

Програм и овогодишњег Еду Вики кампа је био подељен у веће целине, где су три целине биле у фокусу – Википедија, Викимедијина остава и Википодаци, а ту је још једна али не и мање битна целина – рад на вештинама писања пројеката и остваривања успешне комуникације кроз тренинг комуникације. С обзиром на то да је идеја Еду Вики кампа инспирисање и мотивисање учесника да и по завршетку кампа наставе са промоцијом слободног знања и представљања знања која су стекли о Викимедији и свим њеним пројектима у академским круговима, интерактивност је била од велике важности, те се сваки дан кампа завршавао повезивањем учесника кроз различите тим билдинг активности. 

Програм кампа је започео доласком полазника и организатора у Бању Ковиљачу. Први дан кампа био је обележен упознавањем учесника са самим током кампа, као и Викимедијом као организацијом, њеним идејама, циљевима и свим активностима које она пружа а којима учесници могу да се придруже. Уз разговор о Викимедији и њеним почецима, говорило се свакако о образовном програму помоћу којег Еду Вики камп наставља да живи сваке године. Такође, битне теме попут корисничких права и различитих Вики пројеката обрађене су првог дана. На крају, учесници су упућени на дебату која је обележила последњи дан проведен у Бањи Ковиљачи. Дебата за или против коришћења Википедије у образовању је кроз разне активности обележила сваки дан проведен на кампу јер је свако предавање пружало подобне аргументе који су се у њој могли искористити.

Други дан кампа започео је обуком за уређивање Википедије коју је одржао Марко Руфић, полазник овогодишњег Вики кампа, као и Вики амбасадор. Након тога, дан је протекао у уређивачком маратону, а овогодишња тема била је мода. Након овогодишњег кампа, Википедија је богатија за пар чланака о моди попут сатена, инжењерске чизме и бутика.

Викимедијина остава и Википодаци обележили су трећи дан Вики кампа. Учесници су имали прилику да се упознају са ЦЦ лиценцама, дају допринос Викимедијиној остави постављањем својих фотографија и илустровањем чланака, а такође су се упознали са тиме шта су Википодаци и како их могу уређивати. Осим тога, менаџер образовног програма Небојша Ратковић одржао је полазницима тренинг комуникације који им је помогао да дебата четвртог дана протекне лакше, опуштеније и самоувереније.

Дан дебате за или против Википедије у образовању

Дебата за или против коришћења Википедије у образовању обележила је четврти и уједно и последњи дан Вики кампа. Учесници су случајним одабиром подељени у три групе. Једна група заступала је традиционалну струју учења и коришћења традиционалних едукативних метода, друга група били су њени противници, заступници иновација, а трећа група представљала је неку врсту медијатора који је донео пресуду на самом крају узевши све аргументе у обзир. Овогодишњом дебатом донет је закључак да Википедија треба бити део образовања.

Програм кампа завршен је у добром расположењу, а један од учесника изјавио је:

 „Камп је веома добро и пажљиво осмишљен и организован са радним временом које није било оптерећујуће и адекватним слободним временом. Локација и смештају су инспиришући и задовољавају све потребе за квалитетан рад и одмор у радном амбијенту и природи. Предавања су била јасна и добро осмишљена, а предавачи и сарадници веома стручни, љубазни и опуштени. Камп ме је у потпуности испунио мотивацијом за даљи рад, усавршавање, али и размишљање о идејама које бих могао да реализујем у циљу промоције слободног приступа образовању и популаризацији науке. Ово је, након Истраживачке станице Петница, друго најзначајније искуство у професионалном усавршавању из домена ваннаставних активности и велико ми је задовољство што сам имао прилику да учествујем на кампу, сазнам доста нових и корисних ствари и упознам пуно дивних људи!“

Учесници и организатори кампа

Заиста се надамо да су учесници подстакнути и мотивисани кампом да наставе сарадњу с Викимедијом Србије и буду део друштва који несебично пружа своје знање и вештине осталима зарад вишег циља.


Аутори: Небојша Ратковић и Тијана Мајсторовић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима;

Gorana Gomirac (VMRS), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Gorana Gomirac (VMRS), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Gorana Gomirac (VMRS), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Слични чланци

Завршен је осми по реду уређивачки маратон Вики воли прајд!
Откријмо заједно Азију!
Резултати такмичења Вики чланци траже илустрацију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *