Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!

Викимедија Србије у сарадњи са Параолимпијским комитетом Србије се први пут придружује глобалној кампањи Вики воли спорт (Wiki Loves Sport) а уређивачки маратон на Википедији на српском језику трајаће од 17. јула до 22. септембра. Маратон је фокусиран на писање или допуну чланака везаних за различите спортске теме. 

У наредном периоду, свет спорта ће бити обогаћен бројним занимљивим догађајима, што нам пружа одличну прилику да унапредимо релевантне чланке на Википедији. Било да је реч о актуелностима у фудбалу, кошарци, тенису или другим спортовима, сваки допринос је добродошао. Стручност и љубав према спорту могу помоћи у стварању прецизних, ажурних и информативних чланака који ће користити милионима читалаца Википедије. 

Како можете учествовати?

  1. Регистрација: Ако већ нисте регистровани корисник Википедије, сада је право време да се пријавите. Само регистровани корисници могу учествовати у маратону.
  2. Доприноси: Учествовање је једноставно! Пишите нове чланке, допуњујте постојеће, уређујте и додајте фотографије и референце. Не заборавите да се придржавате смерница и правила Википедије. Најбитније је да чланци имају најмање 3000 бајтова.
  3. Иако нећемо набрајати специфичне спортске догађаје, позивамо вас да истражите различите спортске дисциплине, такмичења и приче о спортистима. Било да је реч о Олимпијским играма, локалним турнирима или спортским легендама, ваш допринос је драгоцен.

На страници маратона се могу видети спортски догађаји који су актуелни али охрабрују се уредници и уреднице да пишу о било којим догађајима, спортистима или дисциплинама. 

За највредније је организатор глобалне кампање обезбедио награде уколико се напишу 5 или више чланака о пара-спортистима. Викимедија Србије ће наградити најактивнија два учесника са ваучерима за књиге у износу од 2000 динара. 

Доприноси у оквиру кампање не само да обогаћују Википедију са поузданим информацијама, већ и помажу ширењу знања о спорту широм света. Сваки уређивачки корак који направите има потенцијал да допринесе бољем разумевању и праћењу спортских дешавања, чинећи их доступним и релевантним за све.

Позивамо све уреднике и уреднице Википедије, као и све заинтересоване да се придруже кампањи и омогуће ширење информација о спорту, спортистима и спортским догађајима широм света. 

За учешће је потребно пријавити се на страници маратона на Википедији.

Сваки наш допринос чини разлику у креирању отвореног и образованог дигиталног простора за све. Зато се придружите и заједно градимо бољу Википедију!


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Откријмо заједно Азију!
Резултати такмичења Вики чланци траже илустрацију
Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2025.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *