Завршен је осми по реду уређивачки маратон Вики воли прајд!

Викимедија Србије је у сарадњи са Београд прајдом осми пут заредом организовала уређивачки маратон Вики воли прајд поводом Недеље Поноса. Маратон је трајао од 2. до 8. септембра.

Уредници су током маратона писали и допуњавали чланке који се односе на знамените квир особе, важне догађаје, квир историју, филмове, серије и књиге, као и остале теме од значаја за ЛГБТИКА+ популацију. Маратон је имао подршку и заједница на Википедији на на енглеском, шпанском и португалском језику. Уредници и уреднице су током маратона такође додавали фотографије на Викимедијиној остави. 

Маратон Вики воли прајд се успешно спроводи на Википедији на српском језику од 2017. и из године у годину привлачи значајну пажњу уредника и уредница, а резултира бројним чланцима о различитим ЛГБТ+ темама. Ширењем слободног знања о овим темама доприноси се сузбијању негативних стереотипа и предрасуда о припадницима и припадницама ЛГБТИКА+ заједнице. Ове године је током маратона 7 уредника и уредница написало 36 чланка а додато је 83 фотографија на Викимедијиној остави.

Захваљујући заједничким напорима, Википедија на српском је обогаћена значајним бројем чланака о важним ЛГБТ+ темама које заслужују да буду видљиве и да знање о њима буде слободно и лако доступно свима.


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Завршен је осми по реду уређивачки маратон Вики воли прајд!
Откријмо заједно Азију!
Резултати такмичења Вики чланци траже илустрацију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *