Резултати конкурса за доделу микрогрантова

Викимедија Србије је расписала конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Трајао је од 20. јануара до 20. фебруара 2020. године. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 13, а одобрено је 6 пројеката који ће званично бити увршћени у пројектне активности Викимедије Србије.

Комисија, коју су чинили Миљан Симоновић, Бојан Цветановић, Мирослав Лоци и Ивана Маџаревић, је спровела два круга селекције. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени следе:

  • Вики сениор (Милица Буха) је покренут у Библиотеци града Београда 2019. године, као наставак пројекта Београдски библиотекари о Београду, са идејом да се у креирање Википедије укључе људи који су, одласком у пензију, завршили свој радни век али још увек желе да се баве својом професијом, као и да наставе активно да доприносе заједници. Осим пензионера, пројекту се могу придружити други заинтересовани корисници и библиотекари. Овим пројектом Библиотека града Београда се укључује у процес ширења слободног знања, као и у систем перманентног образовања одраслих у Србији.
  • Надгробни споменици и крајпуташи (Бранка Вучичевић Вучковић) је пројекат Викимедије Србије започет 2017. године. Односи се на проучавање и промоцију материјалног и нематеријалног културног наслеђа кроз евидентирање и фотографисање крајпуташа и старих сеоских надгробних споменика, постављање фотографија на Оставу и објављивање чланака на Википедији о њима. Пројекат покрива широк спектар циљних група – од институција које се баве изучавањем, заштитом и презентацијом културног наслеђа (заводи за заштиту споменика културе, музеји), преко најшире јавности, све до појединаца заинтересованих за истраживање родословних стабала или прошлости одређеног краја.
  • Није штеточина све што гмиже (Александра Трајковић) је пројекат усмерен ка изради, ажурирању и проширењу постојећих садржаја о дневним и ноћним лептирима Србије, како на Википедији, тако и на Викимедијиној остави, чиме ће се комплетирати њихов животни циклус и омогућити приступ свеобухватном знању о одређеној врсти. Кроз теренска истраживања на периферији града Ниша и ближој околини, чланови тима са искуством у уређивању чланака и волонтери са Природно-математичког факултета у Нишу прикупиће податке и фотографије неопходне за тај задатак.
  • Планинари о планинама (Стефан Митић) је пројекат са идејом да планинари својим знањем и информацијима из књига, као и фотографијама планина и све што на њима постоји, обогаћују Википедију и Викимедијину Оставу. Реализацијом овог пројекта повећавамо, ширимо слободно знање и илуструјемо чланке на Википедији из области планинарства и на тему планина и свега природног и антропогеног што на њима постоји.
  • Пут којим се ређе иде (Добрислава Ружић) је пројекат у оквиру ког ће чланови Фото клуба Тера (део Центра за ликовну и примењену уметност Тера) фотографисати насељена места у општинама Кикинда, Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Чока и Сента чиме ће чланци о селима који су штуро илустровани бити обогаћени изузетно квалитетним фотографијама. Фотографије ће послужити и за илустровање чланака о насељеним местима, културним добрима, обичајима везаним за ово поднебље, биографија људи из ових места и друго. Чланови Фото клуба Тера фотографисаће зграде најважнијих установа у селима (школа, месна заједница, ватрогасни дом и слично), цркве, споменике, пијаце, туристичке објекте, родне куће познатих људи.
  • Историјско наслеђе средњовековне Србије (Ђорђе Марковић) је пројекат чијом се имплементацијом доприноси прикупљању слободног садржаја и његовом увећању, као и повећању фото материјала средњовековних грађевина и објеката са наших простора који је знатно мање заступљен у односу на добру покривеност чланка из тог периода на Википедији. Идеја самог пројекта је обилазак првенствено тврђава и сакралних објеката који су изграђени у том периоду, а којих има у већем броју на нашим просторима, где су неки од њих и на УНЕСКО листи културне баштине. 

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Wikimedia logo family-complete-2013, аутора  PiRSquared17, Rillke са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Уређивачки маратон – Међународни дан особа са инвалидитетом
15 година постојања Викимедије Србије
Завршен уређивачки маратон поводом Међународног дана студената

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =