Википедија у школама

Википедија у школама


Википедија у школама је пројекат намењен средњошколцима и студентима, са идејом да се упознају са Википедијом, њеним значењем, предностима и пре свега уређивањем.


Википедија у школама је пројекат намењен средњошколцима и студентима, са идејом да се упознају са Википедијом, њеним значењем, предностима и пре свега уређивањем, али и да развију и унапреде следеће вештине:

 • читање и писање
 • медијску и информациону писменост
 • критичко размишљање и вештине истраживања
 • међувршњачку сарадњу
 • избор и навођење литературе

Основни циљ пројекта је увести Википедију у образовни систем Србије путем писања реферата и семинарских радова на задате теме из одређеног наставног или факултетског предмета. То подразумева упознавање ученика и студената са Википедијом и концептом слободног знања, креирање семинарских радова који ће бити видљиви, слободни и свима доступни, али и подстицање професора за коришћење модерног приступа у настави.

У зависности од тога у којим институцијама се реализује, овај пројекат се дели на пројекте Вики-гимназијалац и Вики-студент.

Поједине високообразовне институције, са којима смо остварили сарадњу, имају своје Вики амбасадоре - студенте који организују активности на њему ради остваривања ових циља. Ако желите боље да их упознате, посетите ову страницу.

Ако желите да се укључите у наш образовни програм, или имате предлог за сарадњу, можете контактирати менаџера образовног програма Небојшу Ратковића мејлом nebojsa.ratkovic@vikimedija.org или телефоном 060 74 54 771.

Име и презимеПозицијаПериод
Никола СпасојевићАмбасадор ВМРС на Београдском универзитету11.2014 — 12.2015.
Јована МилошевићАмбасадорка ВМРС на Филолошком факултету у Београду12.2014 — 9.2016.
Марко АдамАмбасадор ВМРС на Математичком факултету12.2014 — 12.2018.
Вукашин ЖивковићАмбасадор ВМРС на Факултету безбедности12.2014 — 12.2018.
Ратко ЂорђевићАмбасадор ВМРС на Пољопривредном факултету3.2016 — 11.2019.
Миљан НиколићАмбасадор ВМРС на Факултету педагошких наука у Врању3.2016 —
Јован ПетровићАмбасадор ВМРС на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу3.2016 — 12.2018.
Милош ТодоровићАмбасадор ВМРС на Филозофском факултету у Београду02.2017 —
Миљан СимоновићАмбасадор ВМРС на Факултету организационих наука у Београду02.2017 —
Јелена ШуњеварићАмбасадорка ВМРС на Географском факултету у Београду10.2017 — 12.2018.
Теодора ЛукићАмбасадорка ВМРС на Биолошком факултету у Београду10.2017 —
Никола ЈевтићАмбасадор ВМРС на Високој школи рачунарства и електротехнике у Београду10.2017 — 12.2018.
Душан РужићАмбасадор ВМРС на Факултету безбедности у Београду10.2017 — 11.2019.
Немања АнтанасијевићАмбасадор ВМРС на Филолошком факултету у Београду12.2018 —
Ива МедојевићАмбасадор ВМРС на Учитељском у Београду12.2018 — 11.2019.
Лука ЈовичићАмбасадор ВМРС на Математичком факултету у Београду12.2018 —
Миљана МатићАмбасадорка ВМРС на Високој школи рачунарства и електротехнике у Београду11.2019 —

Најчешћа питања ученика и студената приликом израде радова на Википедији


Коме и како шаљем рад?

 • Чланак се пише директно на Википедији, у складу са упутствима са радионице, а текст ће бити јавно објављен и видљив свима. Лик ка објављеном чланку је потребно послати у складу са упутствима која су дата током радионице о уређивању Википедије. Линкови се најчешће шаљу наставницима, професорима или Вики амбасадорима. Уколико ниси сигуран/на увек можеш да потражиш њихову помоћ или да консултујеш менаџера образовног програма Викимедије Србије.

Имам дупли наслов како да склоним један?

 • Ово се најчешће дешава приликом дуплирања наслова странице, односно постављања истог наслова у чланак као наслова одељка. Да би остао само наслов странице, потребно је да избришеш наслов одељка.

Написао/ла сам чланак у песку, зашто ми се не види наслов странице него уместо наслова стоји Корисник:_____/песак?

 • Наслов странице Корисник:_____/песак стоји када се чланци пишу у песку и то не значи да си направио/ла грешку. Уколико је према правилима о писању семинарских радова која су установљена у оквиру сарадње са твојим професором/професорком договорено да се чланци пишу у песку, овај наслов немој да мењаш док ти не буде речено другачије.

Пишем чланак у песку, а садржај ми се не појављује као у осталим чланцима, већ одмах на почетку чланка.

 • До ове грешке најчешће долази зато што је изостављен увод чланка. Чланак не би требало да започињеш насловом странице и да додајеш наслов одељка. Сваки чланак се започиње уводом, без постављања наслова. Уколико тако урадиш, садржај ће се аутоматски поставити после увода, а пре првог наслова одељка.

Како да додам садржај?

 • Садржај се аутоматски креира када чланак има четири или више поднаслова.

Да ли могу да радим допуну постојећег чланка?

 • Можеш, уколико је то дозвољено правилима о писању семинарских радова која су установљена у оквиру сарадње са твојим професором/професорком. У том случају, чланак уређујеш директно у главном именском простору, а не у песку.

Да ли су референце исто што и извори?

 • Да. На Википедији су ова два термина синоними и можеш да користиш који год желиш.

Да ли могу да користим референце на језицима који нису српски?

 • Да. Можеш да користиш референце на било ком језику.

Која је разлика измећу референци и литературе?

 • Референце су одреднице или упућивања која доказују тврдње у тексту и која се користе за проверљивост информација у тексту. Приметићеш да се на Википедији референце налазе у форми бројева у угластим заградама, обично на крају реченица или пасуса, док се њихов списак налази на крају чланка. С друге стране, литература представља попис библиографских података коришћених књига за писање чланка.

Да ли могу да цитирам Википедију на енглеском или неком другом језику као извор?

 • Не. Википедија не може сама себи да буде извор. Уколико радиш превод неког чланка, на пример са Википедије на енглеском, користићеш исте референце које су коришћене и у оригиналном тексту.

Зашто не могу да убацим слику са Википедије на енглеском у чланак?

 • Слика је највероватније постављена директно на Википедију на енглеском и због тога је не можеш искористити на Википедији на српском. Препорука је да свој чланак илуструјеш искључиво фотографијама које се налазе на Викимедијиној остави.

Аутоматски филтер ми не дозвољава да додам референцу у чланак, шта да радим?

 • Аутоматски филтер представља начин спречавања уноса неадекватних референци. Постоје сајтови који нису погодни за коришћење као референце и њих филтери препознају и спречавају објављивање садржаја који садржи те линкове. То су углавном сајтови жуте штампе, друштвених мрежа и слично, тако да би требало да избегаваш коришћење тих извора, као и скраћивање линкова (на пример bit.ly, tinyurl и слично).

Да ли морам да преведем у целости чланак са неке друге језичке варијанте Википедије на српски?

 • Не. Можеш да преведеш само одређене делове, али је јако битно да целине буду повезане и смислене.

Како да додам шаблон у визуелном уређивачу?

 • Шаблон се у визуелном уређивачу додаје кликом на падајући мени “уметање” у горњој линији алатки и затим одабиром опције “шаблони”. У предвиђеном пољу за претрагу је потребно да укуцаш назив шаблона, а аутоматски приказ ће ти давати понуђене шаблоне са тим називом. Из претраге одабери и одговарајући шаблон и потом кликни на опцију “уметни”.

Како да убацим референце са Википедије на енглеском језику у свој преведени чланак?

 • Референце са било које језичке варијанте Википедије можеш да убациш у чланак на српском тако што ћеш их копирати из оригиналног текста у твој чланак.

Шта да радим уколико не постоји страница на Википедији на српском коју желим да повежем као унутрашњу везу?

 • Уколико поставиш унутрашњу везу ка страници која не постоји она ће бити означена црвеном бојом. То не значи да си направио/ла грешку, већ да су такве унутрашње везе дозвољене. Битно је да их не повезујеш са другим језичким варијантама Википедије.

Како се чува текст у песку?

 • Уколико Википедију уређујеш у визуелном уређивачу, чланак можеш да сачуваш кликом на опцију “објави измене” или “објави страницу” која се налази у горњем десном углу твог уређивачког оквира. Уколико чланак уређујеш у коду, онда се иста опција налазе у доњем левом углу твог уређивачког оквира.

Да ли унутрашње везе треба да буду ка Википедији на енглеском (или ка некој другој језичкој варијанти Википедије), ако не постоје на српском?

 • Не. Унутрашње везе на Википедији на српском треба да воде искључиво ка страницама на српском језику.

Како да уређујем чланак у коду, а како у визуелном уређивачу?

 • Било да чланак пишеш у песку или у главном именском простору, чланак можеш да пишеш у коду одабиром опције “уреди извор”, односно помоћу визуелног уређивача, одабиром опције “уреди”. Обе опције се налазе у низу, између приказа историје уређивања чланка и приказа чланка за читање.

Да ли је дозвољено постављање скриншотова (нпр. игрица или компјутерских програма) на Викимедијину оставу, а потом и у чланак?

 • У највећем броју случајева није дозвољено постављање скриншотова на Викимедијину оставу.

Како да осигурам да неко не мења чланак док га нисам још завршио?

 • Ако се чланак пише у главном именском простору могу га мењати и други корисници. Додавањем шаблона {{рут}} остали корисници ће видети да је чланак у изради и да не би требало да га мењају док израда траје. По завршетку рада уклони овај шаблон.

За одговоре на друга питања погледати туторијале, брошуре и лифлет са најчешћим грешкама.