Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 1. до 30. септембра 2022. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања.
Група Википедијанаца уз подршку Викимедије Србије поново организује фото такмичење Вики воли споменике, које за циљ има повећање видљивости заштићеног културног наслеђа Србије. Ово глобално врло популарно такмичење у Србији ће бити организовано од 1. до 30. септембра 2022. године и омогућиће свим заинтересованим учесницима и учесницама да обогате Викимедијину оставу квалитетним фотографијама споменика културе и тако освоје вредне награде.
Викимедија Србије организовала је онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о савременој уметности, уметничким правцима, уметницима и познатим уметничким делима као и манифестацијама из сфере савремене уметности. Маратон је трајао од 8. до 14. августа на Википедији на српском језику.
Акција сређивања и чишћења чланака о знаменитим женама je још једна у низу активности на Википедији на српском језику која је усмерена на побољшање садржај на овој језичкој варијанти Википедије. Акција је посвећена свим биографијама проминентних жена које је потребно средити и побољшати. Одржаће се од 15. августа до 5. септембра.
После две године паузе и одржавања Онлајн Еду Вики кампа, Викимедија Србије је поново организовала Еду Вики камп уживо. На кампу, који је одржан од 25. до 28. јула на Фрушкој гори, учествовало је 10 студената из различитих делова Србије.
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о савременој уметности, уметничким правцима, уметницима и познатим уметничким делима као и манифестацијама из сфере савремене уметности. Ширењем знања о овим темама указујемо на кључну улогу библиотека у очувању културе, размени знања и међусобном разумевању народа. Маратон ће трајати од 8. до 14. августа на Википедији на српском језику.
Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 5. до 31. августа 2022.
У периоду од 20. до 26. јуна 2022. године Викимедија Србије оргaнизовала је међународни уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Заједнице уредника и уредница на Википедији на српском и македонском језику су укупно написале 138 чланака. Поред њих, маратон су подржале и заједнице уредника и уредница на Википедији на турском, грчком и чешком језику.
Oве године пројекат „Вики Сениор“ биће представљен на научно-стручном скупу „Библионет“ у Чачку. Пројекат ће бити представљен радом „Сребрни сурфери - Пројекти Библиотеке града Београда у области дигиталне писмености старијих лица“. Ове године „Би­бли­о­нет“ се организује од 8. до 10. септембра, а домаћин скупа је Градска библиотека „Владислав Петковић-Дис“ у Чачку.
Завршено је још једно ЦЕЕ Пролеће! Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 509 чланака о разноразним темама, а организовано је у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца Републике Српске. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 13 милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Јован 99, друго место заузео је Sadko, док ће трећу награду добити Strickerin.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС и UNHCR-ом организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће симболично почети 20. јуна, на Светски дан избеглица, а уредници и уреднице ће моћи да пишу и допуњавају чланке на Википедији до 26. јуна.
Викимедија Србије учествовала је на међународном такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја, које организују Викимедија Швајцарске (WMCH) и Викимедија Аустрије (WMAT) уз подршку других Викимедијиних афилијација. Такмичење је трајало од 4. до 18. маја 2022. године.
Шеста по реду конференција уредника и уредница Википедије одржана је у Београду 28. и 29. маја, у СКИП центру. Викилајв је локална конференција Википедијанаца и Викимедијанаца из Србије током које се обрађују разне теме у вези са слободним знањем, Викимедијиним пројектима, као и актуелним кампањама и иницијативама које за циљ имају већу доступност слободног садржаја на интеренту и већу укљученост волонтера у Викимедијин покрет.
Викимедија Србије вас позива на пети Еду Вики камп! Камп ће се одржати на Фрушкој гори од 25. до 28. јула 2022. Камп окупља добровољце који имају жељу да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије.
Викимедија Србије је у сарадњи са Задужбином Илије М. Коларца од фебруара до априла реализовала пројекат Википедијанац стажиста и тиме започела активности на увећању богатог културног наслеђа ове важне културне институције на Вики пројектима. Захваљујући овом пројекту, написано је 10 чланака, док је 111 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 527 датотека, које садрже скоро 2100 страна дигитализованог садржаја!

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije