Такмичење на тему знаменитих жена

Викимедија Србије на Википедији на српском језику организује такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака на тему знаменитих жена. Такмичење траје од 1. новембра до 1. децембра. За прва три места су обезбеђени ваучери за куповину технике, а такође су обезбеђене и специјалне награде у виду књига.

Такмичење је организовано у циљу повећања видљивости значајних жена из области науке, књижевости, уметности, спорта и многих других, али и повећања свести о достигнућима ових жена. Викимедија Србије активно ради на смањењу родног јаза кроз низ пројеката и активности и овим подухватом жели да повећа садржај на Википедији о различитим успесима којима су ове жене оставиле траг у историји.

Позивамо све уреднике да се прикључе такмичењу, заједно раде на обогаћивању Википедије, уче од својих сарадника и тако освоје награде. На такмичењу могу учествовати и они који до сада нису уређивали Википедију. Помоћ могу наћи у брошурама за уређивање Википедије на Остави или видео туторијалима Новим учесницима препоручујемо уређивање преко Визуелног уређивача.

Правила и смернице:

  • Сви регистровани корисници и кориснице могу да учествују у такмичењу.
  • Учесници се за такмичење могу пријавити на страни такмичења на Википедији.
  • Пријаве су отворене све време трајања такмичења.
  • Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати. 
  • Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.
  • Током трајања такмичења или након завршетка истог сви такмичари и такмичарке прилажу списак чланака које су написали у креираној евиденцији.
  • У евиденцији је потребно нагласити када такмичар/ка заврши са писањем чланка (нпр. урађено, завршено) како би чланови жирија током такмичења могли да дају оцене. Такође, пожељно је обележити да ли је у питању нов или допуњен чланак.
  • Чланови жирија који дају оцене и доносе одлуку о победницима су Vilena66, Марина Симић и Марко Станојевић.
  • Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5 а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Чланци за које се утврди да нису тема такмичења биће изузети из оцењивања. Право на награду добијају прва три корисника са највише бодова, а доделиће се и две посебне награде у виду књига.
  • Код свих новонаписаних и значајно проширених чланака на страници за разговор потребно је унети шаблон {{Знамените жене (2019)}}.
  • Број чланака није ограничен. Чланци се не шаљу Викимедији Србије већ се директно постављају на Википедију. 

Шта није дозвољено?

  • Будући да је ово такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака, неће бити признати чланци пребачени са хрватске, бошњачке или српскохрватске Википедије, или написани ботовима.
  • Дозвољено је писање и допуна чланака искључиво од 1. новембра до 1. децембра. Чланци који су написани ван тог периода неће бити признати.
  • Тамичење се односи на писање и допуну чланака, па шаблони и спискови неће бити признати. Чланци у којима је више од половине садржаја списак или табела, биће дисквалификовани.

Награде:

  1. награда: Ваучер за куповину технике у износу од 20.000 динара
  2. награда: Ваучер за куповину технике у износу од 10.000 динара
  3. награда: Ваучер за куповину технике у износу од 5.000 динара
  • специјалне награде: књиге

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на имејл адресу Викимедије Србије kancelarija@vikimedija.org.

Срећно! 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије 

Напомена о ауторским правима: We Can Edit.jpg, у јавном власништву, аутора J. Howard Miller, а прерађена од стране Tom Morrisa.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *